Subsidies beschikbaar! Verhoog deze maand nog de Cyberweerbaarheid binnen jouw organisatie!

Het was eigenlijk niet de bedoeling deze keer een Blog te schrijven over Cybersecurity en Cyberweerbaarheid maar omdat Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Europese Commissie jullie nu goed tegemoet komen in de vorm van subsidies op het gebied van Cybersecurity en Cyberweerbaarheid doen we het toch! 😊

 

Geschreven door Michael Vrijland

We werken al een tijdje allemaal in de Cloud, dat is makkelijker en efficiënter want je hebt geen fysieke servers meer nodig en je medewerkers zijn veel flexibeler dan een aantal jaren geleden.

Wat maar weinig ondernemers voor mogelijk hadden gehouden is toch gebeurd. Je hoeft niet meer naar kantoor en je kunt overal vandaan inloggen.

Is dat persé verstandig? Het antwoord daarop is een eenvoudig JA! Maar ondernemers zouden zich dan wel bewust moeten zijn van de uitdagingen om het hele proces veilig in te regelen.

Hoe vaak ik het tegenkom dat medewerkers inloggen vanuit huis vanaf een eigen PC die niet vanuit de IT partner wordt gecontroleerd, de telefoons koppelen met het WiFi netwerk op kantoor i.p.v. met het gastennetwerk (dat vaak niet eens is ingeregeld)… Te vaak!

Door alle hectiek rondom het plotselinge thuiswerken in 2020 zijn veel veiligheidsmaatregelen overboord gegooid en, omdat alles wel prima werkte, later ook nooit meer opgepakt.

Veel gehoorde reacties op de vraag: Hoe heb jij je Cybersecurity geregeld?:

• Geen firewall (want we zijn nog nooit gehackt)
• Geen antivirus op thuiswerkplekken of smartphones (is dat nodig dan?)
• Geen 2FA op MS 365 accounts (wat is 2FA?)
• Geen back-up van MS 365 mail en data (het staat toch al bij Microsoft, dat is toch veilig)

Waarom is het belangrijk echt aan de slag te gaan met jouw Cyberweerbaarheid?

Omdat ondernemers druk zijn met hun core business kan er vaak geen tijd vrijgemaakt worden voor een vrijblijvend advies. Omdat alles lekker loopt zien ondernemers de noodzaak niet om eens stil te staan bij bovenstaande punten. Of ze zien simpelweg het belang niet omdat hun kennis niet bij IT ligt maar binnen hun eigen branche.

Regelmatig spreek ik ondernemers en vraag ik een moment van hun drukke agenda om een bak koffie te doen en de IT eens door te nemen. Net zo regelmatig geven deze ondernemers aan dat hun IT al goed is ondergebracht en er geen tijd is voor een bak koffie.

Laat je voorlichten, het is verhelderend en kost je alleen wat tijd!

Weet jij hoe de back-up van jouw data is ondergebracht? Is het een feit dat je een back-up terug kan zetten als het nodig is?

Heb je een protocol voor wanneer het toch fout gaat?

Jullie denken natuurlijk ‘daar heb je weer zo’n verkoper die zaken wil doen, dat gaat mij geld kosten en ik ben al voorzien’.

Nou, niet persé. Natuurlijk is het fijn om een nieuwe klant te onboarden maar als na de kennismaking blijkt dat je alles al prima op de rit hebt, waarom zou je dan een andere IT partner zoeken.

Het doel vanuit DA is dat iedere ondernemer Cyberveilig wordt, bij voorkeur via DA maar hey, als je al goed zit, ga dan niet wisselen. Het gevoel samen met de inrichting van jouw IT is wat de samenwerking een goede match maakt!

Wat het gesprek met mij (of een andere IT-partner) nu misschien wat makkelijker gaat maken zijn de subsidies die deze maand (Oktober = Cybersecurity maand) beschikbaar zijn.

Welke subsidie mogelijkheden zijn er dan?

Kleine ondernemers (MKB tot 50 medewerkers
en een jaaromzet van maximaal 10 miljoen euro)

Ben je een kleine(re) ondernemer dan liggen de kosten voor cybersecurity vaak al snel te hoog. Deze subsidie laat ook jou ervoor zorgen dat je binnen jouw kleine maar waardevolle onderneming kunt investeren in Cyberweerbaarheid. Wat houdt deze subsidie in?

✓Totale subsidiepot beschikbaar van €300.000
✓Wordt uitgekeerd op basis van inschrijving
✓Maximale subsidie: 50% met een maximum van €1.250 per aanvraag
✓Looptijd: Tot 1 November 2023 17.00 uur kun je je aanvraag indienen.

Meer informatie over deze subsidie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/mcz

Midden en groot MKB

✓ Totale subsidiepot beschikbaar van €930.000
✓ Per project kan een bedrag van minimaal € 25.000 en maximaal €75.000 aangevraagd worden
✓ Looptijd: van 2 Oktober 2023 tot 2 November 2023
Je kunt de subsidie bijvoorbeeld gebruiken om personeel op te leiden of te investeren in producten die de veiligheid verbeteren

Meer informatie over deze subsidie: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/09/13/financiering-beschikbaar-voor-verder-ontwikkelen-cybersecurity-innovaties

Met deze subsidies hopen Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Europese Commissie om de drempel naar meer Cyberweerbaarheid te verlagen. Immers, wanneer het minder kost zal het makkelijker zijn om een ondernemer te interesseren.

Hoe kun je deze subsidies inzetten?

  • Train jouw medewerkers hoe om te gaan met mail en maak hen meer bewust van de risico’s
  • Investeer in een Firewall wanneer je deze nog niet hebt binnen jouw bedrijfsnetwerk
  • Zet een Cloud scanner in om mogelijk schadelijke mails al af te vangen voordat ze jouw medewerkers bereiken
  • Implementeer 2FA op de werkplekken en op alle Cloud applicaties en zorg hiermee voor een extra beveiligingslaag
  • Zorg dat je back-up in orde is en plan periodieke restore tests in
  • Zet een standaard procedure op inclusief protocollen die men volgt wanneer het toch fout gaat

Is het de financiële kant waardoor je terughoudend bent om met mij het gesprek aan te gaan of is het omdat je niet weet hoe en of je jouw Cyberweerbaarheid moet verhogen?

Samen maken we het MKB Cyberweerbaar!

Bedankt voor het lezen van deze nieuwe Blog, laat vooral even via een comment of een duimpje op LinkedIn of Facebook weten wat je er van vindt. Ik vind het in ieder geval erg leuk om jullie via deze weg hopelijk wat te informeren over de mogelijkheden in de IT zonder al te veel technisch gebrabbel.

Tot de volgende!